Helse

En av tre spiser for lite av dette vitaminet

Mange har et stort fokus på å få i seg nok frukt og grønt, men det er ett viktig vitamin disse ikke inneholder, nemlig vitamin D.

Tekst Redaksjonen / Foto Istock / 19.01.2017

En av tre nordmenn sliter med å få i seg nok vitamin D, og en av grunnen er at vi her i nord har få solrike måneder og lange perioder med mørke og dårlig vær. Kroppen starter selv produksjonen av D-vitaminet når du befinner seg i solen, og hele 90 prosent av inntaket får vi på denne måten.

Med så dårlige odds er det desto viktigere å legge tran, fet fisk eller nyttig kosttilskudd som Laxpro til menyen, aller helst hver dag for et jevnt inntak. Skippertak fungerer dårlig i denne sammenhengen.

Et alvorlig mangel

Det pågår stadig forskning på solskinnsvitaminet, blant annet på den positive effekt på hudlidelsen psoriasis, men noen sannheter er etablerte: D-vitaminmangel er alvorlig, og kan føre til engelsk syke – en barnesykdom som fører til at skjelettet mangler nødvendig styrke. Vitaminet er også nyttig for å forebygge beinskjørhet, fordi kroppen ikke evner å ta opp kalsium uten vitamin D.

Ved mangel kan man oppleve slapphet og utmattelse, depresjonssymptomer, svekket immunforsvar, hodepine eller migrene, samt smerter i skjelett, muskler og ledd. I alvorlige tilfeller kan det føre til svekket eller skadet beinvev og muskulatur i kroppen.

Kroppen starter selv produksjonen av vitamin D når du oppholder deg i solen, og hele 90 prosent av inntaket får vi på denne måten.

Eldre er særlig utsatt

Dette er bare noen av grunnene til at norske myndigheter anbefaler alle å tilføye vitamin D daglig fra man er fire uker gammel. Eldre over 60 år er særlig utsatt for mangel fordi huden har dårligere evne til å produsere vitaminet. Er man i tillegg sengeliggende eller oppholder seg mye innendørs og får lite sol på kroppen, bør man også være påpasselig med å få i seg riktig mengde.

Andre som i stor grad anbefales å sørge for gode rutiner på fiskemåltidene er gravide og ammende, vegetarianere og kvinner etter overgangsalderen.

Snarvei til en frisk kropp

Anbefalt daglig inntak av vitamin D er 10 mikrogram, altså rundt 100 gram fisk, og det dobbelte for aldersgruppen over 75 år. Det skal mye til for å gå over den maks anbefalte grensen, som ligger på rundt ett kilo fisk i døgnet. Man kan med andre ord trygt spise to porsjoner hvis man er sulten til middag.

Fiskeprotein med vitamin D

Lukt- og smaksfrie kapsler. Lette å svelge.

Bestill
Laxpro_fiskeprotein_helsekost Bestill

For dem som synes at det kan bli mye med fisk syv dager i uken finnes det andre like gode løsninger i form av kosttilskudd. Det kanskje ikke alle vet er at Laxpro ikke bare består av det helsefremmende lakseproteinet, men også er tilsatt D-vitamin for maks utbytte. Slik kan man både forebygge livsstilsykdommer og styrke helsen på sikt.
Laxpro inneholder anbefalt dose med vitamin D og dekker dermed dagsbehovet.

Kilder: NHI, NRK, KK, Apotek1